Misbruik maken van sociale correctiemechanismen
In elke samenleving zijn er correctiemechanismen om mensen die zich asociaal opstellen, zich niet aan de cultureel afgesproken gedragsregels houden of de ganse groep in opspraak of in gevaar brengen, te corrigeren. In de regel gebeurt dit in verschillende fasen:
Eerst wordt de overtreder discreet aangemaand zich in de toekomst anders te gedragen. Hierbij is niemand anders aanwezig. Meestal gebeurt dit door een ouder en meer ervaren persoon. Deze kan op eigen initiatief handelen of hiervoor uitgekozen zijn door de andere leidinggevenden van de gemeenschap. Dit kan zich enkele keren herhalen. Maar indien dit geen resultaat geeft volgt een publieke terechtwijzing. Deze blijft echter nog zonder praktische gevolgen, behalve dat de schuldige vanaf nu door iedereen gecontroleerd en beoordeeld kan worden. De derde fase houdt in dat er een straf wordt gegeven, na opnieuw een publieke veroordeling. Bij erg hardleerse mensen kan deze gevolgd worden door een nog ergere straf die erop neer komt dat ze buiten de gemeenschap worden gezet. Ze worden gevangen gezet, verbannen of vermoord. Culturele antropologen vinden allerlei variaties op dit universele thema, maar de grote lijnen lijken in zowat alle culturen dezelfde te zijn.
In onze hedendaagse samenleving vinden we dezelfde principes terug in zowel gezinnen als in sociale organisaties, evenals in bedrijven en overheidsdiensten.
Indien narcisten echter in een machtspositie terecht komen, slaan ze systematisch de eerste stap over. Direct wordt iemand publiek terecht gewezen, zonder voorafgaande waarschuwing die hen in staat stelt hun gezicht naar de buitenwereld toe te redden door even discreet hun gedrag te veranderen. Het maakt narcisten ook niet uit of hun publieke terechtwijzingen gegrond zijn of niet. Zij maken de regels en zo niet, dan buigen ze deze wel om zodat ze er misbruik van kunnen maken.
Dit gebeurt zowel in gezinnen als in bedrijven, sociale organisaties of overheidsdiensten. Hoe meer narcisten zich in verantwoordelijke posities nestelen, hoe vaker dergelijk misbruik voorkomt. Het dient louter om mensen te kleineren, hun zelfvertrouwen te ondermijnen en de waan van de eigen superioriteit te versterken. Voorbeelden hiervan komen zowel ‘in het klein’ als ‘in het groot’ voor.
Een voorbeeld van het eerste is een man die gewoonte heeft zowel zijn partner als zijn kinderen tijdens diners met familie en vrienden de mantel uit te vegen en hen publiekelijk allerlei tekortkomingen toe te meten. Sommige zijn terecht, maar eerder onschuldig van aard, zoals de onhandigheid van een van zijn kinderen, andere zijn ronduit kleinerend, zoals de beschuldiging naar zijn vrouw dat ze niet met geld kan omgaan. Uiteindelijk blijft de impact hiervan beperkt tot de sfeer binnen het gezin dat er telkens weer door verzuurd geraakt en het zelfvertrouwen van zijn gezinsleden dat er een deuk door krijgt.
Van grotere impact is het gedrag van een regioverantwoordelijke van een overheidsdienst die het project van één van zijn ambtenaren herhaaldelijk publiekelijk belachelijk maakt, zowel tijdens vergaderingen als sporadisch ook de media. Hiermee torpedeert hij uiteindelijk het publieke draagvlak voor het project waardoor niet alleen de ambtenaar in kwestie zijn job verliest maar er tevens een sociaal project wordt stopgezet dat aan tientallen mensen zingeving in hun leven gaf.
Psychopaten gaan nog een stuk verder. Zij slaan al snel ook de tweede stap over en kiezen direct voor een publieke veroordeling met bijbehorende bestraffing. Dit is effectgericht handelen met als doel hun macht te laten gelden en ieder die zich kritisch opstelt tegenover hen angst in te boezemen. Ook hiervan bestaan er voorbeelden op gezinsniveau en op het niveau van kleine en grote organisaties. De meest grootschalige impact van dergelijk gedrag vinden we in dictatoriaal geleide staten.
Ik zou hier nog meerdere alinea’s kunnen vullen met voorbeelden uit allerlei huiselijke en werkgerelateerde situaties alsook voorbeelden uit de politieke en economische actualiteit maar ik denk dat iedereen die met een open blik om zich heen kijkt, meer dan genoeg situaties kan herkennen waarin misbruik gemaakt wordt van correctiemechanismes door vaders, moeders, leraars, leidinggevenden van sociale of religieuze organisaties en bedrijfsleiders, om er maar enkele te noemen. Onze samenleving is er vergeven van.
************************************************************************************
Dit is een voorpublicatie uit mijn volgende boek in de reeks Karmische Psychologie,
Karmische Psychologie Deel 4: Aarde en Schaduw, Boek III: Psychopathie en Narcisme.
Deze tekst maakt deel uit van hoofdstuk III: hoe functioneren narcisten en psychopaten?
Dit boek verschijnt in het najaar van 2025.
Een overzicht van mijn gepubliceerde boeken vind je op www.henkcoudenys.be