maandag 25 september 2017

Een relatie is als een reis...

Een relatie is als een reis, je partner het land waarin je op reis bent. Een reis zit vol ontdekkingen; sommige zijn aangename verrassingen, andere zijn teleurstellend of zelfs bittere ontgoochelingen.
Pas als je de taal van het land goed genoeg leert kennen, kan je tijdens je reis communiceren. Vaak gaat het om een andere taal dan de jouwe, een aanverwante taal of een totaal onbegrijpelijke. Wil je van je reis een boeiende ervaring maken, dan dien je voldoende te investeren in het leren van de taal.
Pas als je lang genoeg in een land verblijft, leer je het echt goed kennen en zie je door de oppervlakkigheden en uiterlijkheden heen wat er zich werkelijk afspeelt.
Net als een reis houdt een relatie daardoor op termijn altijd het risico van de ontnuchtering in. Tenzij je het telkens weer kort en oppervlakkig houdt, zodat je nooit de diepte hoeft in te gaan en nooit de kans loopt op een teleurstellende ontdekking. Korte reisjes en dito relaties laten je toe om achteraf met weemoed of opluchting terug te kijken op het sprookje of de nachtmerrie waarvan je te snel of net rap genoeg hebt afscheid genomen. Maar of het sprookje echt een sprookje was, dat weet je eigenlijk niet, net zo min als dat je de eventuele diepere betekenis kan leren kennen van wat de kortstondige romance die in een emotionele nachtmerrie was uitgelopen.
Een reis voldoet vaak niet aan je verwachtingen. Van het hotel kun je nog wel betere service eisen, maar de sfeer zal er navenant onder leiden. Van de regering van het land waarin je je bevindt, kun je echter niet verwachten dat ze speciaal voor jou die stad zal bouwen die je had gehoopt te ontdekken. En toch is het dat wat keer op keer gebeurt in een relatie: er worden onmogelijke eisen gesteld aan de partner, eisen om te veranderen in iemand anders, opdat de relatie vooralsnog zou voldoen aan wat men ervan had gehoopt.
Een relatie begint met de ontdekking van wie je partner werkelijk is. Die ontdekking blijft de hele reis door verder gaan. Reageer erop met verwondering, dan kun je ontvangen wie hij of zij is.
De tweede ontdekking die hand in hand gaat met de eerste, houdt in dat je te weten komt wat er allemaal mogelijk is tussen jullie beiden. Ga hier onbevangen en onbevooroordeeld mee om, dan kan de relatie alleen maar groeien.
Maar op basis van de reclamebrochures hebben we vaak een totaal verkeerd of erg beperkt beeld van het land waar we heen gaan. Houden we ons vast aan die ongeaarde verwachtingen, dan is er geen sprake van onbevangenheid, onbevooroordeeld zijn of ontvangen. Op die wijze ontstaan heel wat frustraties in relaties.
En nochtans, als de steden minder gezellig zijn dan we hadden gedacht, valt er misschien wilde natuur te ontdekken waar we geen weet van hadden. Zijn er geen bomen die beschutting en schaduw bieden, dan is er misschien een zee waarin we kunnen zwemmen. Is het eten niet wat we er ons hadden van voorgesteld, dan is er misschien wel hartelijkheid.
En ben je toevallig terechtgekomen in een land waar je echt weinig tot geen affectie mee hebt, waarvan de taal en de culturele gebruiken je totaal niet liggen, ga dan gewoon naar huis. Probeer het land niet te veranderen, want als je dat doet, is er van reizen geen sprake meer. Dan wordt je een aannemer en gaat het land op de schop, terwijl het land zelf daar niet om heeft gevraagd.
Voor partners met wie het echt niet klikt, geldt hetzelfde.


***

Deze tekst is een voorpublicatie van een klein hoofdstukje uit Karmische Psychologie Deel 3: Relaties, Seksualiteit & Opvoeding.  Dit boek verschijnt wellicht pas in 2020. 
http://www.henkcoudenys.be/psychologie.php 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten