maandag 15 juni 2020

Visualisatie: een filter tegen de emotionele achtergrondruis

De Kunst van het Visualiseren (29) – Een filter tegen de emotionele achtergrondruis

Op elke plek waar we komen, is er achtergrondgeluid. Als dit achtergrondgeluid ons vertrouwd is, merken we het eenvoudigweg niet op. Pas als het verandert, dringt het zich aan ons bewustzijn op. In elke samenleving en in elke niche van onze samenleving is er ook zoiets als ‘emotionele achtergrondruis’. Hiermee doel ik op de overheersende emoties die door de meeste mensen gedeeld worden en die bijgevolg dominant zijn. Ook deze merken we niet op indien we eraan gewoon zijn. Een voorbeeld:
Indien de drukte in de stad tijdens een verlofperiode verandert in een vakantiesfeertje is de emotionele achtergrondruis veranderd van ‘stressy’ naar ontspannen. In Gent, tijdens de jaarlijkse Gentse feesten is dit heel sterk merkbaar, dan wordt de stadsstress tien dagen lang ingeruild door hectische feestvreugde. De stad voelt anders aan omdat de emotionele achtergrondruis veranderd is. Iedereen reageert hierop. De één wordt er enthousiast van en laat zich erin meeslepen, de ander vlucht ervan weg, maar het laat niemand onberoerd. Voor de vaste stadsbewoners is de emotionele stress die gepaard gaat met gehaastheid, gebrek aan privacy en algemene drukte zodanig normaal, dat ze deze niet wordt opgemerkt. Van zodra de vakantieperiode voorbij is, voelt voor hen de stad weer ‘normaal’ aan.

Hoe hoogsensitiever men is, hoe sterker men wordt beïnvloed door de emotionele ruis waarmee men wordt omringd. Zich hiervoor kunnen afsluiten wordt in sommige gevallen een noodzaak, maar voor velen is dit zeer moeilijk.
Zo was het bv anno 2020 voor velen erg stresserend om tijdens de lockdown die was ingesteld in reactie op het Coronavirus en de bijbehorende Covid-19 pandemie, permanent de sfeer van angst, onzekerheid en wantrouwen te voelen. Men hoeft zich hier niet bewust van te zijn om er last van te hebben. De angst en de onzekerheid sluipen de eigen gemoedstoestand binnen - of daar nu reden toe is of niet – en maken vaak oude traumatische angsten wakker, ook deze waar men allang mee in het reine dacht te zijn.

Een visualisatie om dit soort ongewenste emotionele invloed buiten jezelf te houden, kan een belangrijk hulpmiddel vormen om bij jezelf te blijven. Het is immers belangrijk om in je eigen emotionele sfeer te kunnen blijven indien de emoties die op de achtergrond van de samenleving spelen een ongewenste invloed uitoefenen.
Vooraleer we de visualisatie opbouwen, moeten we nog een ander aspect in rekening brengen: het is voor elk van ons in zekere mate zinvol om te weten hoe de algemene emotionele sfeer van onze samenleving in elkaar zit. We zijn immers een deel van deze samenleving, geen eenlingen die hierbuiten staan. De mate waarin het dus zinvol is om ons bewust te zijn de emotionele achtergrondruis door ons er niet totaal voor af te sluiten, varieert van mens tot mens.
Voor mensen die een sociale job uitoefenen zal het bv van belang zijn om voeling te houden met wat er op emotioneel vlak speelt in de samenleving en het zal voor deze mensen dan ook zinvoller zijn om bewust mee te beleven met de fluctuaties en veranderingen hierin, dan om zich er zoveel mogelijk voor af te schermen. Voor kwetsbare mensen die veel harmonie nodig hebben om emotioneel in evenwicht te blijven, zal het daarentegen zinvol en nodig zijn om zich maximaal af te schermen.

Of het al dan niet zinvol is om mee te beleven met de overheersende emoties in je omgeving kan ook een karmische reden hebben en niet louter een praktische. Meebeleving met angst en onzekerheid kan bv oude angsten in jezelf wakker maken die anders onder de oppervlakte zouden zijn gebleven, maar waarvan het dringend tijd wordt om ze aan te pakken, zodat je eindelijk bepaalde stappen kunt zetten waar je anders niet aan toe zou komen.
De emotionele omgevingsruis kan in andere situaties gewoonweg stimulerend zijn, zodat het juist positief is om je erdoor te laten overspoelen. Dat laatste maakt iedereen mee die gestresseert op vakantie vertrekt en zich op de vakantiebestemming weet te ontspannen dankzij de ongedwongen en blijmoedige sfeer die er hangt. Ondergedompeld worden in dat soort achtergrondruis werkt in dit geval helend.

Wat zinvol is voor ons, toetsen we het best af aan ons individuatieproces. Hierbij moeten we ons de volgende vragen stellen: Wat is het meest gunstig voor ons om op lange termijn verder te kunnen groeien? Welke mate van afscherming is het meest zinvol in het kader van ons individuatieproces? De aangewezen symbooltaal is in dit geval de Stroom van Eigen Essentie. De symbooltaal die we nodig hebben in functie van afscherming vinden we terug in de begrenzing van onze persoonlijke ruimte, van onze aura dus. Dit leidt tot de opbouw van een visualisatie waarin beide elementen een evnewaardige rol krijgen:
Na de gebruikelijke inleiding (ontspannings- en ademhalingsoefeningen, aarding en centering van de aandacht) maak je je een voorstelling van je aura. Dit is de ruimte die jij nodig hebt voor het ontplooien en beleven van jouw emoties, gevoelens en gedachten en waarin de emotionele achtergrondruis binnendringt. Je focust je aandacht op de begrenzing van de aura, de energetische huid die er als het ware omheen is gespannen. Je visualiseert energiekanalen die door de aurarand heen lopen. Deze vertrekken allemaal vanuit hetzelfde punt boven je hoofd, buigen naar buiten zoals de meridianen op een wereldbol en komen onder je voeten terug samen.
Ergens ver boven je hoofd visualiseer je een zee van licht, of de zon. De stroom van licht (of de zonnestraal) die alle informatie bevat die voor jouw ontwikkeling is bestemd, vertrekt vanuit de zee van licht (of vanuit de zon) en maakt contact met het beginpunt van de energiebanen boven je hoofd. Deze lichtenergie stroomt nu binnen in de energiebanen die door de aurarand lopen. Helemaal onderaan, daar waar ze weer samen komen, voegt er zich een tweede stroom van aarde-energie bij, die omhoog stroomt tot in het punt waar de energiebanen boven je hoofd samen komen.
Door deze visualisatie uit te voeren stel je feitelijk aan je onbewuste de vraag of de mate waarin je je afschermt zich kan aanpassen aan wat nu, in deze situatie, zinvol voor je is in het kader van jouw individuatieproces. Als de stimulans om als mens te blijven groeien zich verbindt met wat je op dit moment kunt aarden of waarmaken op het vlak van afscherming, dan worden de emotionele ladingen die uit de omgeving op je afkomen, in de juiste mate gefilterd.. Enkel datgene wat zinvol is voor jou, oefent een invloed uit op de inhoud van jouw aura. De rest blijft buiten.

*********

Deze tekst vormt een hoofdstuk van mijn nog te verschijnen boek De Kunst van het Visualiseren

Boeken en activiteiten: zie www.henkcoudenys.be
Teksten en copyright: Henk Coudenys;
Gelieve niets van deze uitgave te vermenigvuldigen of te publiceren, op eender welke wijze, zonder toestemming van de auteur.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten